Net zoals de meeste organisaties heeft iPM Partners ambitieuze groeiplannen. Daarbij hadden ze behoefte aan een externe sparringpartner die hen kon helpen de consequenties helder te krijgen en focus te houden. En die waar nodig ook een kritisch tegengeluid kon geven. Jan-Willem Onink begeleidde hen bij het oprichten en bemensen van een Raad van Advies (RVA).

Over iPM Partners

Met de zelf ontwikkelde integraal Performance Management-methode helpt iPM Partners organisaties om hun resultaten structureel te verbeteren, klanten beter te bedienen en meer uit hun mensen te halen. Deze praktijkgerichte aanpak, gebaseerd op best practices, heeft zijn waarde bewezen bij bedrijven, in de zorg en in het onderwijs. Organisaties worden succesvoller en innovatiever, medewerkers zitten beter in hun vel en de klanttevredenheid stijgt blijvend. 

Deze resultaten zijn niet alleen te danken aan de unieke kijk op klantketens, teamontwikkeling en slimme KPI’s. Ook met hun mensen maakt iPM Partners het verschil. Medewerkers van iPM Partners zijn persoonlijk, pragmatisch en kenmerken zich door een grote executiekracht.

Bekijk hier de website van iPM Partners.

Waarom wilden jullie een RVA?

Reinier: “Een nieuw bestuur heeft nieuwe ambities. Deze worden uiteraard getoetst met het vorige bestuur en de aandeelhouders. Naast deze toetsing ontstond de behoefte om regelmatig te verifiëren of onze ambities redelijk zijn, of we geen zaken over het hoofd zien en om informatie van derden te ontvangen die niet gehinderd door enige kennis, hun mening geven en ervaringen delen. Zo ontstond het idee om een Raad van Advies te installeren.”

Wat zijn de voordelen van een RVA?

Jan-Willem: “Met een RVA haalt u kennis en ervaring van buiten het vakgebied naar binnen in uw organisatie. Het is een betrouwbare partner buiten uw eigen gelederen bij wie u altijd terechtkunt als u met een vraagstuk zit. En een RVA brengt geen verplichtingen, maar wel een wederzijds verantwoordelijkheidsgevoel met zich mee.”

Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het installeren van een RVA?

  • Weet heel goed wie u bent en wat u wilt (wat zijn uw dromen en ambities, en waarom, welke producten levert u nu echt, waarin bent u echt onderscheidend als partij).
  • Besteed veel aandacht aan het protocol (de briefing)
  • Besteed veel aandacht aan de profielen (wie denkt u nodig te hebben en waarom, waar draagt dit mogelijk aan bij).
  • Besteed ruim tijd en aandacht aan het contract.
  • Bedenk goed welke onderwerpen u echt wilt bespreken, breng focus aan.

Wat zijn de voordelen van een RVA?

Reinier: “Begin 2024 is de RVA gestart. En ook al zijn ze nog relatief kort actief, ik ben positief verrast over wat de RVA nu al heeft bijgedragen aan onze organisatie. De laatste tijd praten we veel over ons HR-beleid, omdat we graag mensen aan onze organisatie willen binden. Maar ook over onze internationale ambities en de wens van onze oprichter om zijn methodiek in de schoolboeken te krijgen. Juist het objectieve, kritische tegengeluid van de RVA hierbij helpt ons de consequenties van onze plannen beter te doorzien. Natuurlijk is het even slikken als de RVA op de rem trapt bij een plan waar je als ondernemer juist vol van bent, maar dat doen ze met een gegronde reden. Soms ben je als ondernemer haast te enthousiast. Dan helpt een klankbord dat je dwingt tot meer focus om de juiste afwegingen te maken, omdat je als ondernemer wel zelf blijft beslissen natuurlijk. Daar bewijst de RVA echt zijn toegevoegde waarde.”

Terug naar alle cases