Als u als ondernemer succesvol wilt zijn, is het van essentieel belang om uw bedrijf gezond te laten groeien. Een manier om dit te realiseren is door gebruik te maken van een Raad van Advies. Deze groep experts biedt waardevolle inzichten, strategische adviezen en helpt u bij het nemen van cruciale beslissingen. In dit blog zullen we dieper ingaan op de voordelen van een Raad van Advies, ten behoeve van gezonde groei in uw organisatie.

Wat is een Raad van Advies?

Een Raad van Advies (RvA) is een groep professionals met diverse achtergronden, kennis, kunde en ervaringen, die regelmatig samenkomen om u als directeur of uw directieteam van persoonlijk advies en begeleiding te voorzien. Ze fungeren als ‘een slijpsteen voor de geest’. Een klankbord en denktank, waarbij u kunt profiteren van hun expertise en netwerk.

De voordelen van een Raad van Advies

1. Objectieve inzichten
Een RvA biedt objectief en onpartijdig advies. Omdat de leden geen direct belang hebben bij het bedrijf, kunnen ze u helpen om situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Hierdoor kunt u beter strategische beslissingen nemen en potentiële valkuilen vermijden.

2. Brede kennis en ervaring
De verschillende achtergronden en expertise van de RvA-leden zorgen voor een breed scala aan kennis en ervaring. Dit stelt u in staat om te profiteren van diverse perspectieven en best practices. Of het nu gaat om financiën, (internationale) marketing, technologie of juridische zaken, de RvA-leden hebben de benodigde knowhow om u verder te helpen.

3. Netwerk en connecties
Een ander belangrijk voordeel van een RvA is het netwerk dat de leden met zich meebrengen. Ze hebben vaak uitgebreide contacten binnen hun vakgebied en kunnen u in voorkomende gevallen introduceren bij waardevolle connecties. Dit kan uw bedrijf helpen groeien door nieuwe klanten, partnerships of investeerders aan te trekken.

4. Accountability en focus
De RvA fungeert als een controlemechanisme en houdt u scherp. Ze ondersteunen bij het stellen doelen, beoordelen de voortgang en dagen u uit om het beste uit uzelf en uw bedrijf te halen. Dit disciplineert, helpt u zich te concentreren op de belangrijkste strategische initiatieven en laat u AAN uw bedrijf werken naast de dingen die u IN uw bedrijf doet.

Hoe kiest u de juiste Raad van Advies?

Bij het selecteren van een RvA is het belangrijk om te letten op de specifieke behoeften en doelen van uw bedrijf. Kijk naar welke expertise u mist binnen uw huidige team en zoek naar leden die deze lacunes opvullen. Daarnaast is het van belang dat er een goede chemie is tussen u en de leden van de RvA, zodat er open wordt gecommuniceerd en vertrouwen de basis van de samenwerking is.

Hoe ziet ondersteuning door RVA Capabel er uit?

Om tot een goed functionerende RvA te komen, verdient het aanbeveling om professionele begeleiding in te schakelen. Onze ervaren adviseurs kunnen u helpen bij het samenstellen van de juiste Raad van Advies en het opzetten van een effectieve structuur en werkwijze.

De begeleiding van RVA Capabel neemt u veel werk uithanden en bestaat uit drie stappen: De analyse, het operationaliseren en het bemensen.

1. Analyse
Tijdens de analyse bekijken onze adviseurs naar uw groeivraagstukken en strategische overwegingen. Daarnaast lopen zij langs zaken als businessmodel, verdienmodel, management, waardepropositie, concurrentiepositie, personeelsbestand, etc. Vanuit een meer bedrijfskundig perspectief worden vervolgens de aandachtspunten gedefinieerd, waar de toegevoegde waarde van de RvA tot zijn recht gaat komen.

2. Operationaliseren
Dit start met een goed profiel. Van de onderneming én van de ideale leden die de RvA gaan vormen. Naast het profiel wordt een RvA-reglement opgesteld en de Overeenkomst van Opdracht voor de individuele leden opgemaakt.

3. Bemensen
Veelal wordt RVA Capabel gevraagd de juiste mensen te selecteren en voor te stellen die op basis van het profiel passen in de RvA. Wij putten uit een bestand van zo’n 500 (ex) ondernemers en bestuurders.

Niet op basis van exclusiviteit. Als ondernemer staat het u vrij om mensen uit eigen netwerk uit te nodigen. Tegelijkertijd verdient het aanbeveling om echt onafhankelijke geesten en frisse denkkracht toe te laten die volstrekt ongekleurd naar u, uw team en uw onderneming kunnen kijken.

Conclusie

Een Raad van Advies kan een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van gezonde groei in uw organisatie. Door gebruik te maken van objectieve inzichten, brede kennis en waardevolle connecties kunt u betere strategische beslissingen nemen en uw bedrijf naar nieuwe hoogtes tillen.
Staat u open voor een goede RvA en hun advies en begeleiding? U zult merken dat dit een positieve invloed heeft op uw groeipotentieel en zakelijk succes.
Veel gehoord door van ondernemers die hier al mee werken: Gun uzelf en Raad van Advies!

Dus wilt u ‘gezond groeien’ met behulp van een Raad van Advies? Neem dan gerust contact met mij op voor een eerste afweging. Dat kan via jan-willem.onink@rvacapabel.nl of per telefoon via 06-46978478.

Vraag de whitepaper ‘Gezond groeien met een Raad van Advies’ aan.

Jan-Willem Onink

Bekijk profiel

LinkedIn

Vragen? Neem contact op met ons. Of vul het contactformulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

 

Gerelateerde blogberichten

voordelen-raad-van-advies

De voordelen van een Raad van Advies

RVA Capabel helpt bedrijven bij het opzetten van een Raad van Advies en het werven en selecteren van de leden….

Verder lezen

Interview met Herman Molenaar: ‘Een Raad van Advies helpt bij het verduurzamen van MKB-bedrijven!’

Herman is voormalig MD en CFO van Vanderlande en sinds 1 februari is hij voor zichzelf begonnen. Stil zitten is…

Verder lezen